Naprakész információk és hírek az online világban!

Fa nyílászárók – szakmai kifejezések

Ajtó behúzó fül: Egy biztonsági és kényelmi megoldás, melyet általában erkélyajtóknál alkalmaznak. A behúzó fülnek köszönhetően az ajtó nem nyílik ki huzat esetén, de nem is csukódik be, így nem tudjuk magunkat kizárni.

Ajtó küszöb: A bejárati ajtókon és erkélyajtókon általában megtalálható alsó elem. Kaphatóak hőhídmentes küszöbbel készült ajtók is. Ezek nagyon jól hőszigetelik a nyílászárók alsó részét. A küszöb készülhet alumíniumból is, de fa nyílászárók esetében általában tölgy vagy bükk fából gyártják.

Bukó vasalat: a nyílászárók szárnyainak buktatására szolgáló alkatrész.

Fedőfestés: Bizonyos esetekben a fa nyílászáró természetese erezete nem illik bele az összképbe. Ilyen esetekben alkalmazható a fedőfestés, mely akár teljesen elfedi azt.

Hőszigetelő üveg: Speciális, alacsony hőáteresztő képességgel rendelkező üveg.

Kilincs: Az ablakok, bejárati ajtók, erkély ajtók, beltéri ajtók, és egyéb nyílászárók kinyitására és becsukására szolgáló eszköz, mely a nyílászáróban levő vasalathoz csatlakozik. Anyagát tekintve létezik fém, réz, alumínium, kovácsoltvas stb… kilincs. Ha aszimmetrikus kilincset vásárol, fontos ügyelni arra, hogy a kilincsek balos vagy jobbos kialakítással kaphatók.

Nyíló osztás: Az ajtók és ablakok szárnyaiba kerülő osztás, melyre túl nagy felületek esetén van szükség, hogy biztosítsa a nyílászáró merevségét.

Pánttakaró: Az ajtók, ablakok kilátszó pántjainak eltakarására szolgáló, díszítő eszköz. Általában rézből vagy műanyagból készítik.

Rátétosztás: Esztétikai jellegű osztás, mely azt a látszatot kelti, mintha a nyílászáró több, különálló üvegrészből állna.

Rejtett vasalat: Mint neve is mutatja, ez a megoldás a vasalat elrejtésére szolgál. Így a nyílászárókon csak a kilincs látható. A legtöbb fa nyílászáró esetében kiválóan alkalmazható.

Spaletta: A zsalugáterhez hasonlóan ez is egy fa árnyékoló eszköz, melyet az ablak elé szerelünk. A különbség, hogy lamellák helyett tömör fa (általában borovi fenyő) táblákat tartalmaz. A táblák kitűnően díszíthetők, különböző mintákkal.

Tokosztó: Több ablak egymáshoz illesztésére szolgáló eszköz.

Tokrögzítő csavar: Ezzel rögzítjük a nyílászáró tokot a falhoz.

Vastag lazúros felületkezelés: A fa nyílászárók felületkezelésére, tartóssága és szépsége miatt legalkalmasabb, módszer. Három részből tevődik össze. 1.) favédő pác: ez adja a fa felület színét, és biztosítja a fa védelmét 2.) Alapozó lakk: Színtelen lakkréteg. 3.) Színtelen vagy minimálisan színezett fedő lazúr: ennek köszönhető a színtartósság. Mivel ez a rész van kitéve a napsugárzásnak, nem tartalmaz nagy mértékben színezőanyagot, ami ettől kifakulhatna, viszont megvédi a nyílászáró színét. Az ezzel a módszerrel kezelt fa nyílászárók 3-5 évig megőrzik eredeti színűket. Ezt követően utókezelés lehetséges. További előnye a vastag lazúros felületkezelésnek, hogy megőrzi a fa természetes erezettségét, így a természetesség érzését adja otthonunkban.

Zsalugáter: Fa árnyékoló eszköz, melyet a fa ablak elé szerelhetünk, állítható vagy fix lamellás kivitelben. Árnyékoló funkciója mellett alkalmas az eső vagy szél elleni védelemre és a betörők dolgát is megnehezíti.

fa nyílászáró

Érdekességek a fa nyílászárókról

A fa nyílászárók gyártása szinte egyidős a mesterséges építmények kialakításával, hisz már az őseink is védték lakóhelyüket a nyílások elzárásával. Az ősi ajtók, ablakok még csak jellegükben hasonlítottak a mai nyílászárókra, de már azok is fából készültek, mivel a kő és a fa építőanyagon kívül más választék nem nagyon volt, Az ember úgy gondolja, hogy a modern világban kiszorul a fa, mint a nyílászárók ősi alapanyaga. Azonban ez nem igaz, a mai minőségi nyílászárók alapanyaga is a fa. Ahogyan a régi idők során is a díszes, íves, szépen megmunkált nyílászárók alapanyaga a fa volt, úgy napjaink építészetében is a fa jelenti a szépséget, harmóniát, természetességet. Ha a fa nyílászárók gyártása, megfelelő igényességgel és szakértelemmel történik, otthonunk díszei, ékei lehetnek évtizedeken át. Az sem egy utolsó szempont, hogy nem károsítja a környezetünket, hulladékként sem. A Sajó-Therm Kft. a fa nyílászárókat gyártó cégek közül az egyik. A fa nyílászárók gyártása, és forgalmi ára ugyan drágább, mint a műanyagoké, de a nagy színválaszték, a természetesség, a korszerű gyártástechnológia, és a környezetbarát, időtálló felületkezelő anyagok használata miatt egyre többen választják a fa nyílászárókat. Többféle fa lehet a nyílászárók alapanyaga, de minden esetben száraznak kell lennie. Mivel a természetes szárítás hosszadalmas, ezért mesterségesen szárított alapanyagokat használunk. A megfelelő minőség érdekében három, esetleg több rétegből ragasztott tömbfát használunk. A felületkezelést legtöbbször az olasz MILESI s.p.a. által előállított faipari felületkezelő anyagokkal oldjuk meg. Fa nyílászáróinkat, fa bútorainkat, falépcsőinket a legnagyobb odafigyeléssel készítjük el. Ügyelve a legapróbb részletekre is, hogy megrendelőink elégedettek legyenek.