Naprakész információk és hírek az online világban!

Oroszország a világ legnagyobb országa. Nyelvét hozzávetőlegesen 280 millióan beszélik.

Manapság az orosz nyelv ismeretét üzleti célból elsajátítani mindenképpen jövedelmező befektetés. Nyugat-Európa országai már jó ideje rájöttek arra, hogy Kelet-Európa és Ázsia e hatalmas országával érdemes együttműködni, gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat kialakítani. Nem véletlen, hogy a legnagyobb oroszországi nyelviskolák tantermei tömve vannak nyugat-európai vezető cégek képviselőivel. A németek, franciák, angolok, spanyolok, olaszok (és még sorolhatnánk) felismerték az orosz nyelvtanulásban rejlő lehetőségeket. Ma Magyarországon elenyésző számban vannak azok, akik beszélik ezt a temperamentumos, erőt sugárzó, mára már egzotikusnak számító nyelvet. Szinte kuriózumnak számít, ha valaki rendelkezik orosz nyelvtudással. Éppen ezért hatalmas kereslet van a munkaerőpiacon oroszul jól beszélő alkalmazottak iránt. Rengeteg új, izgalmas lehetőség nyílik meg azok előtt, akik megtanulják ezt a nyelvet. Az orosz üzletemberek közül bár egyre többen beszélnek angolul, mégis az első pillanattól kezdve pozitív benyomást tehetünk üzleti partnereinkre, ha a tárgyalás során az orosz nyelv dominál, vagy ha egy üzleti vacsora keretében orosz nyelven folyik a társalgás.

Turisztikai szempontból is kiemelkedően hasznos e keleti nyelv ismerete. Ki ne szeretne utazni, világot látni, új dolgokat megismerni? Oroszország rengeteg turisztikai látnivalóval várja az oda látogatni vágyókat. A mai Moszkva összehasonlíthatatlan a ’70-es évek szovjet fővárosával. Dinamizmus, pörgés, lendület: ez jellemzi Oroszország több mint 16 milliós lélekszámú városát. A gyönyörű orosz metró, a széles utcák, a jellegzetes orosz építészet remekművei, a történelmi városrészek és az éjszakai szórakozóhelyek, pub-ok mind-mind ámulatba ejtik a külföldről érkezőket. Szentpétervárat, Oroszország kulturális fővárosát méltán nevezik Észak Velencéjének. Sokan meglehetősen nyugatias városnak tartják, mégsem mondható el róla, hogy nélkülözné a jellegzetes orosz motívumokat, melyek pompás hangulatot kölcsönöznek számára. E két nagyváros mellett bőségesen akad látványosság Oroszországban: Szocsi, a Fekete-tenger partján, ahol a 2014-es Téli Olimpiai játékokat rendezhetik az oroszok, több mint 1000 éves városok, melyek a régmúltba kalauzolnak bennünket és a hatalmas finnugor területek, ahol a magyar látogatókat a legbecsesebb kincsnek tartják.

Londonban a Trafalgar téren etetni a galambokat egy nagyszerű élmény lehet. De hányan mondhatják el magukról, hogy Moszkvában az egyik – Vörös térhez közeli – presszóban fogyasztották el aznapi kávéjukat? Vagy mi érhet fel azzal a fenséges látvánnyal, amit a festői Fehér Éjszakák nyújtanak Szentpéterváron?

Tudta-e, hogy:

  • Moszkva Európa legnépesebb városa. Lakosainak száma: 10 470 318 Nagysága: 1081 km2
  • harmadik helyen Szentpétervár áll, 4 568 047 fővel, és területe: 605,8 km²