Naprakész információk és hírek az online világban!

Változások kismama-korban

Amikor egy hölgy rájön arra, hogy kismama lesz, még nem is sejti azt, hogy mennyire meg fog változni az élete. Különösen igaz ez akkor, ha valaki az első gyermekét várja. A változást már akkor érzékelheti a kismama, amikor éppen csak kiderül az, hogy babát hord a szíve alatt. Testileg is érezhető, hogy egy kicsit más, de lelkileg még inkább. A kismama gondolata folyamatosan arra irányul, hogy ott lent a pocakban van egy kis élet, és ez – jó esetben – felemelő érzéssel tölti el az embert. És ha a család, a környezet tudtára adja azt, hogy kisbabát vár, akkor a legtöbb leendő anyuka olyan figyelemben részesül, amilyenben még talán soha. Mindenki óvja, félti, kedvesen és mosolyogva szólnak hozzá még az ismeretlenek is, főleg akkor, amikor már látszódik a gömbölyödő pocak.

A változás nem csak kellemes dolgokkal járhat. Sok kismama küszködik az émelygéssel és a hányingerrel, de aki szeretettel vállalja a kisbabáját, az általában eltűri ezeket a kellemetlenségeket, s mintegy a a terhesség természetes velejárójaként tudja be. Sokakat a sűrű vizelési inger kínoz.

Általában úgy igyekszik tervezni a kismama a napját, illetve úgy szervezi az életét, hogy a legkevésbé legyen észrevehető mások számára az, hogy ő küszködik ezekkel a dolgokkal, tehát már a terhesség idején változik az élet.

Ha egy kismama azt tapasztalja, hogy a reggeli órákban hányingerrel küszködik, akkor a kora reggeli időszakban természetesen nem tervez programot. Ha pedig az esti időszakban érzi a hányingert, akkor pedig estére nem tervez programot. És ha napközben jönne ez a kellemetlenség, akkor a kismama táskájában mindig ott lapul egy zacskó a legrosszabb esetre.

Aki a sűrűbb vizelési ingerrel küszködik, az pedig olyan programokat tervez, illetve úgy tervezi a napját, hogy tudja azt, hogy van a közelben egy wc, ahová bármikor kimehet.

Mi okozhat még problémát egy kismama életében

Ami a kismamák esetében még általánosan előforduló jelenség, az a fáradtság. Sok kismama arról panaszkodik, hogy olyan fáradtságot még sosem érzett, mint a terhesség ideje alatt. Különösen igaz ez a terhesség elejére, illetve a végére. Az iszonyatos fáradtság, amit a terhesség elején lehet tapasztalni, az idővel enyhül, majd újra jön olyan időszak, amikor alig bírnak a kismamák a fáradtsággal, majd újra elviselhetővé válik. Természetesen a fáradtságra nem lehet megoldás a több kávé fogyasztása, és a különböző élénkítő szerek használata pedig egyáltalán nem ajánlatos.

Egyetlen gyógyszere van a kismama-fáradtság legyőzésének: a pihenés. Pihenni kell, amikor csak tud egy kismama. Szerencsésebbek azok a kismamák, akik a terhesség idején nem dolgoznak, nem köti őket a munkahely, hanem otthon tölthetik a terhesség idejét nyugalomba, békességben. Ilyenkor aztán annyit aludhat és annyit pihenhet egy kismama, amennyit csak akar. A napi 10-12 órányi alvás sem rendkívüli egy kismama esetében. Tegye mindenki bátran, ha van rá módja. Sokan szokták azt mondani, hogy aludja ki az ember magát előre, mert amikor már meg lesz a kicsi, akkor nem lesz rá lehetősége. Hát igen, ez igaz, de előre aludni természetesen nem lehet. Az viszont nem mindegy, hogy kipihenten indul egy kismama a szülés feladatának, illetve az aztán következő fáradalmas időszaknak, vagy fáradsággal indul neki ennek a nagy dolognak. A kipihent ember könnyebben veheti a szülés után következő éjszakázást, nem alvást, hamarabb történhet a regenerálódás.

Egy kismama a pocakja növekedésével egyre inkább érezheti azt, hogy nem tud úgy teljesíteni, mint a terhesség előtt. Ez sok leendő anyukát zavar, de ne csináljon senki ebből problémát. Ez természetes dolog, szintén a babavárás velejárója. Maga a nagy pocak is akadályoztatja az embert a mozgásban. Nehezebb hajolni, nehezebb mozdulni. A várandósság vége felé már a felöltözés is nagy feladatnak bizonyulhat, különösen a cipő felhúzása. Ne szégyellje senki ilyenkor elfogadni a segítséget.

A nagy pocak nyomhatja a kismama belső szerveit, a tüdőt is, ami szintén nehezíti a teljesítést.
Mindennek tudatában éljen a kismama. Lassítson az életén, és változtasson mindennapjain. Ne cipeljen senki tele szatyrokat a boltból hazafelé. Hagyja másra ezeket a feladatokat. Egy kismama kímélje magát, hiszen már felelős valakiért, s ha magát kíméli mind fizikailag, mind lelkileg, mind idegileg, akkor a gyermekét is kíméli.