Naprakész információk és hírek az online világban!

A videokamera mozgógépek rögzítésére szolgáló, optikai lencséből és fényvédett részből álló szerkezet, mely digitális CCD-n vagy CMOS-n tárolja a felvételt. Ezt a technológiát a világ minden szegletében használják, hisz felhasználási módja sokrétű. Nyaralás, családi események, ballagás pillanatainak archiválására számos család használ videokamerát, de fontos kelléke lehet egy munkahelyi üzleti megbeszélés, találkozó, előadás rögzítésének is.

Minden amit a kamerákról tudni lehet!

Fellelhető kis merevlemezes kamera, memóriakártyára rögzítő készüléktípus, a választás szempontja lehet a hordozhatóság, az egyszerű kezelhetőség éppúgy, mint a minőségi követelmény (képminőség). A legmodernebb funkciókkal, extrákkal ellátott kivitelek akár saját film (pl. dokumentumfilm) rögzítésére is alkalmas profi kamerák.

Napjaink legmodernebb kamerái az un. HD (High Definition) kamerák. HD kamerák az SD (Standard Definiton) rendszerekkel szemben megnövelt képfelbontást, ezáltal jobb képminőséget nyújtanak, de a HD jelző nemcsak a képfelbontásra, hanem a jobb hangminőség leírására is használatos. HD kamerákat kétféle kivitelben gyártják: merevlemezes (HDD) vagy memóriakártyás kamera kiszerelésben. Célszerű minél nagyobb tárterületű HHD adathordozó vásárlására törekedni, memóriakártyás kamera vásárlásakor viszont a memória bővíthető, illetve ha megtelt a kártya, cserélhető is. USB kábelen keresztül a személyi számítógéphez csatlakoztatva letölthetők, szerkeszthetők, klipesíthetők a felvételek, csak kivesszük a memóriakártyát a videokamerából és a laptop kártyaolvasón keresztül megtörténik az adatátvitel.

HDD kamera

HDD merevlemezes kamera esetében a felvett kép- illetőleg videó anyag rögzítése egy beépített merevlemezre történik. A merevlemez-meghajtó (HDD) olyan adattároló eszköz, mely a digitális adatok  tárolására és visszakeresésére „nem felejtő memóriát” használ (megtartva az adatokat akkor is, ha ki van kapcsolva). Ez nagyfokú kényelmet tesz lehetővé, ugyanis nem kell folyamatosan cserélgetni a video- vagy DV kazettát, nem beszélve ezen adathordozók folyamatos beszerzéséről és az ezzel járó kiadásokról. Kapacitás tekintetében például egy 60 GB-os beépített merevlemez akár 41-42 órányi felvétel rögzítésére is alkalmas (LP, azaz hosszú felvétel üzemmódban), ami standard üzemmódban 21-22 órányi, HQ (nagyfelbontású) üzemmódban pedig 14-15 órányi felvétel rögzítésével ér fel. Elmondhatjuk tehát, hogy a HDD merevlemezes kamera előnye a nagy tárhely és, hogy nem kell kazettát vásárolni.

HDD kamera

A HDD merevlemezes kamera alkalmas a felvett anyagok szerkesztésére, a képfelvételeket JPEG formátumban, a videofelvételeket MPEG2 kódolással rögzíti, melyek dokkoló segítségével számítógépre áttölthetők, DVD-re írhatók.

Memóriakártyás kamera

Napjainkban egyre elterjedtebbek a flash memóriát (memóriakártyát) használó digitális videokamerák, melyeknél a felvételi időt csak a memóriakártya kapacitása korlátozza. A memóriakártya olyan adattárolási lehetőség, amellyel egy kamera memóriáját tovább lehet bővíteni. A memóriakártya energiafelhasználása jóval alacsonyabb, mint a merevlemezé, további előnye, hogy a flash memória fizikailag is kisebb, mint a többi adathordozó, ezért a memóriakártyás kamera is jelentősen kisebb lehet. A memóriakártyás kamera egyedüli hátránya a HDD kamerákkal szemben, hogy kevesebb adat tárolására képes, viszont a felvételek könnyen átmásolhatók számítógépre az USB-kábel vagy egy kártyaolvasó segítségével, s a memóriakártyák újraírhatók.

SD kamera

Az alábbi videokamerák például kizárólag flash memóriakártyával működnek: Canon HF100, Sony HDR-CX11E, Samsung VP-HMX10.

Leírásunkban a régi VHS és DV kamerákra nem tértünk ki, hisz azok már idejüket múlták.

VHS, DV kamera

Kamera akkumulátorokat ebben a webáruházban talál: kamera-akku.dvdx.hu